Blogin ulkoasu

Suuren taloyhtiön isännöinti– Mitä huomioida yli 60 asunnon yhtiön hallinnossa

25. lokakuuta 2024

Suuren taloyhtiön isännöinti tarkoittaa Suomen mittakaavassa yli 60 asunnon yhtiön isännöintiä. Suomalaisen taloyhtiön koko vaihtelee muutaman, esimerkiksi kuuden asunnon yhtiöstä satojen asuntojen yhtiöön.


Miten yhtiön hallinnointi ja isännöinti kannattaa järjestää, jotta taloyhtiön talous on kantavalla pohjalla ja asuminen miellyttävää ja taloudellisesti ennustavaa myös osakkaille? Tämän artikkelin luettuasi tunnistat keskeiset asiakokonaisuudet ison taloyhtiön isännöinnissä ja pystyt arvioimaan, miten hyvin asiat on järjestetty omassa yhtiössäsi.


Ennakoiva viestintä osakkaille ja asukkaille


Jotta asuminen suuressa taloyhtiössä olisi kaikille sujuvaa ja miellyttävää, viestintä taloyhtiön asioista on todella tärkeässä roolissa. Tehokas, ennakoiva viestintä, joka tavoittaa sekä osakkaat että asukkaat, ehkäisee tarvetta kysyä asioita hallituksen jäseniltä ja isännöitsijältä.


Taloyhtiön päätökset, toimintaohjeet ja tieto kehityshankkeiden etenemisestä kannattaa tarjoilla asukkaille proaktiivisella otteella. Viestintäkanavat yhtiössä ovat moninaiset – rappukäytävään ripustetuista tiedotteista sähköisen infotaulun kautta sähköisiin, asuntokohtaisiin viestintäkanaviin.


Erilaisten kiinteistöissä tehtävien huolto- ja kunnostustoimien viestinnästä kannattaa olla selkeä viestintäsuunnitelma, jotta esim. vesimittarien lukemiset ja muut kaikkia asuntoja koskevat toimet saadaan vietyä läpi mahdollisimman tehokkaasti ja pienin kustannuksin.


Lopen Talo & Tilillä käytämme asiakastaloyhtiöidemme viestintään Avaa.IO-nimistä verkkopalvelua, josta osakkaat voivat tarvittaessa hakea yhtiön ja asuntonsa perustiedot, tiedotteet, kokouspöytäkirjat ja tehdä palvelupyyntöjä. Isännöintitoimistona huolehdimme yhtiön tiedot ajan tasalle järjestelmään ja vastaamme palvelupyyntöihin samassa kanavassa.


Suuren taloyhtiön taloushallinto


Suuressa taloyhtiössä ja sen hallinnossa liikkuvat suuret rahat. Kiinteistöjen arvo on merkittävä ja niiden kunnossapidosta kannattaa pitää huolta ennakoivasti.


Omaisuutta isolla, noin 60 asunnon yhtiöllä on yhtiön iästä, sijainnista ja kunnossapidosta riippuen 1,5-3 miljoonaa euroa (rakennuksen arvo, liittymismaksut ja tontti).


Kun otetaan huomioon vastikkeet, käyttökorvaukset ja vaikkapa autotallien vuokratuotot, liikkuu tulopuolen budjetti jossain 160 000 - 180 000 euron luokassa ja tulopuolen budjetti on toki laadittu niin että se kattaa yhtiön hoitomenot. Noiden lisäksi sitten mahdolliset pääomavastikkeet joilla katetaan lainanlyhennykset ja kulut.


Kunnossapitosuunnitelma ja sen realistinen budjetointi tuleville vuosille on tärkeää, sillä suuressa yhtiössä kaikki hankkeet ovat helposti miljoonahankkeita. Hyvin hoidettu talous mahdollistaa myös yhtiön lainansaannin tarvittaessa.


On tärkeää, että isännöitsijä osaa arvioida tulevia remontteja, huoltotoimenpiteitä ja muita investointeja pitkällä tähtäimellä. Huolellinen taloussuunnittelu auttaa varmistamaan, että yhtiövastikkeet pysyvät kohtuullisina ja talous tasapainossa.


Kun kuukausittainen yhtiövastikepotti voi olla suuruusluokkaa 15 000 euroa (keskimäärin asunnon koko 55m2 ja vastike noin 4 €/m2), on suurta viisautta seurata vastikemaksujen suorituksia jämäkästi. Jos monilla osakkailla kertyy puutteita vastikkeiden maksussa, ollaan nopeasti pitkällä takamatkalla yhtiön saamisten suhteen. Siksi narua ei kannata antaa, vaan muistuttaa puuttuvista vastikkeista välittömästi.



Suuren taloyhtiön hallitustyöskentely


Suuressa taloyhtiössä hallitustyöskentelyn onnistumisen avain on tehokas hankkeiden edistäminen ja sujuva päätöksenteko. Hallitus päättää yhtiökokouksen antamin valtuuksin erilaisista yhtiön palvelusopimuksista ja kehityshankkeista. Jotta asiat etenevät ajallaan toteutukseen, hallituksen on syytä kokoontua tiiviisti tai tehdä päätöksiä esim. sähköpostikokouksissa.


Isännöitsijällä on merkittävä rooli suuren taloyhtiön hallitustyöskentelyssä. Hän valmistelee asioita hallituksen päätettäväksi, kilpailuttaa, selvittää ja ehdottaa. Ammattitaitoinen isännöitsijä helpottaa taloyhtiön hallituksen paineita taloudellisesti merkittävien päätösten teossa, sillä hän on näiden asioiden asiantuntija, kun hallituksen jäsenet ovat luottamustehtävässä hyvin erilaisin osaamistaustoin.


Isännöitsijän fokus suuressa taloyhtiössä


Suuren taloyhtiön isännöitsijän on välttämätöntä organisoida työnsä niin, että yksittäisen osakkaan yhteydenotot päätyvät ensisijaisesti isännöintitoimiston asiakaspalvelun työpöydälle. Myös päivittäisestä taloushallinnosta vastaavat joko isännöintitoimiston omat kirjapitäjät tai kiinteistökirjanpidon ostopalvelun tuottajat.


Isännöitsijän rooli on katsoa asioita yhtiön ylätasolla – seurata ajantasaisia taloustietoja, suunnitella tulevaisuutta sekä tekemisen että talouden näkökulmasta ja keskittyä yhteistyöhön taloyhtiön hallituksen kanssa.


Yhteenveto


Suuren taloyhtiön isännöinti on vaativaa, mutta huolellinen suunnittelu ja osaava isännöitsijä voivat tehdä siitä sujuvaa. Asukkaiden tyytyväisyys, taloudellinen vakaus ja kiinteistön arvon säilyttäminen ovat tavoitteita, jotka saavutetaan järjestelmällisellä ja asiantuntevalla isännöinnillä. Kun isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus toimivat näiden periaatteiden pohjalta, taloyhtiön toiminta on tehokasta ja asukkaat viihtyvät.


Isännöimme Lopen Talo & Tilillä osaavalla ja nykyaikaisella otteella sekä suuria että pieniä taloyhtiöitä. Jos isännöitsijän vaihto on yhtiössäsi ajankohtainen, ole meihin yhteydessä esimerkiksi alla olevalla lomakkeella!


Ota yhteyttä

Taloyhtiön hallituksen jäseniä pöydän ääressä pohtimassa yhtiövastikkeen suuruutta.
10. joulukuuta 2024
Mitä yhtiövastike tarkoittaa, ja miten se jakautuu eri vastikkeisiin? Lue tämä blogi ja selvitä, mitä maksamasi eurot todella kattavat.
28. lokakuuta 2024
Taloyhtiön talouden hallinnassa jokainen euro on tärkeä, ja maksujen seuranta on olennainen osa tätä kokonaisuutta. Erityisesti juhlapyhien jälkeen, kuten joulun tai kesälomien jälkeen, taloyhtiöissä voidaan havaita viivästymiä vastikkeiden maksussa, kun ylimääräiset kulut rasittavat asukkaiden taloutta ja moni turvautuu erilaisiin kulutusluottoihin. Lue blogistamme, kuinka ennakoiva seuranta estää yllättävien talousongelmien syntymisen ja pitää taloyhtiön talouden vakaana.
25. lokakuuta 2024
Pienen taloyhtiön isännöinti – Palvelua kiinteään hintaan sekä tuntilaskutuksella
21. lokakuuta 2024
Taloyhtiön järjestyssäännöt ovat tärkeä osa yhteisöllistä asumista. Ne auttavat ylläpitämään järjestystä ja varmistavat, että kaikki asukkaat voivat elää sopusoinnussa keskenään. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeiset asiat, jotka jokaisen asukkaan on hyvä muistaa taloyhtiön järjestyssäännöistä.
23. syyskuuta 2024
Lopen Talo & Tili osana vuoden isännöintialan työpaikkaa 2024
4. heinäkuuta 2024
”Asiat eivät jää odottamaan kokousta, vaan niitä edistetään isännöitsijän toimesta esimerkiksi sähköpostikokouksin.”
Tekijä Salla Hannula 20. kesäkuuta 2024
Vinkit sujuvaan asiointiin isännöintitoimiston kanssa
Isännöinnin kilpailutus kannattaa.
7. toukokuuta 2024
Isännöinnin kilpailutus on asia, joka aiheuttaa päänvaivaa, mutta usein kannattaa. Tutustu vinkkeihimme.
Share by: