Blogin ulkoasu

Yhtiövastike – Mitä se tarkoittaa ja miksi maksamme sitä?

10. joulukuuta 2024

Taloyhtiömaailmassa "yhtiövastike" on sana, joka kuuluu lähes jokaiseen keskusteluun. Tämä yläkäsite kattaa kaikki taloyhtiön keräämät maksut, ja niiden tarkoitus on pitää taloyhtiön arki pyörimässä. Mutta mitä yhtiövastike oikeasti tarkoittaa, ja miten se jakautuu eri vastikkeisiin? Lue tämä blogi ja selvitä, mitä maksamasi eurot todella kattavat.


Mitä yhtiövastike on?


Yhtiövastike on summa, jonka maksavat taloyhtiön osakkaat, eli asunnon omistajat. Yhtiökokous päättää vastikkeen suuruuden, ja keräysrytmi voi vaihdella kuukausittaisesta vuosittaiseen. Vastikkeiden jakoperusteena voi olla esimerkiksi asunnon pinta-ala tai muu yhtiöjärjestyksessä määritelty tekijä.


Yhtiövastike ei ole vain "pakkopulla", vaan se on osakkaan osuus taloyhtiön yhteisistä kustannuksista – aina lämmityksestä lumitöihin. Mutta jos vastike jää maksamatta, seuraamukset voivat olla ikäviä, kuten huoneiston hallintaanotto.


Hoitovastike – Arjen pyörittäjä


Hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön päivittäiset kulut, kuten lämmitys, kiinteistövero, talonmiespalvelut ja pihanhoito. Kuvittele hoitovastike eräänlaisena "taloyhtiön kuukausibudjettina", jolla maksetaan kaikki tarpeellinen, jotta voit nauttia huolettomasta asumisesta.


Esimerkki: Naapurin Riitta maksaa hoitovastikkeen ajallaan, ja kiittää sitä taloyhtiön hiekoitetusta pihasta talvipakkasilla – sen ansiosta hän ei kaatunut matkalla postilaatikolle.


Vesivastike – Hanan vartija


Vesivastike kattaa veden kulutuksesta ja sen lämmittämisestä aiheutuvat kustannukset. Yhä useammissa taloyhtiöissä vesivastike perustuu huoneistokohtaisiin mittareihin, joten mitä vähemmän vettä käytät, sitä pienempi lasku.


Vinkki: Jos teini-ikäinen lapsesi pitää puolen tunnin suihkua perustarpeena, kerro hänelle vesivastikkeesta – se voi lyhentää suihkuajan tehokkaasti.


Rahoitus- tai pääomavastike – Suurempien hankkeiden rahoittaja


Tämä vastike liittyy suuriin projekteihin, kuten putkiremonttiin tai julkisivukorjaukseen. Jos yhtiöllä on lainaa korjaushankkeita varten, rahoitusvastikkeella maksetaan sen lyhennykset ja korot.


Esimerkki: Kuvittele, että taloyhtiön hissi uusitaan. Rahoitusvastikkeella varmistetaan, että vaihto ajanmukaiseen hissiin onnistuu sujuvasti, eikä sinun tarvitse kantaa ruokakasseja neljänteen kerrokseen.


Korjaus- tai säästövastike – Tulevaisuuden turvaaja


Tämä vastike kerätään ennakkoon tulevia korjauksia varten. Jos taloyhtiössä on suunnitteilla kattoremontti, kerätään korjausvastikkeella säästöjä sen toteuttamiseen.


Pro tip: Joskus taloyhtiöt keräävät tätä "varmuuden vuoksi". Onko järkevää istuttaa rahat tilille vai tehdä konkreettisia korjauksia? Asia kannattaa kysyä yhtiökokouksessa.


Mediavastike – TV:n ja netin kaveri


Mediavastikkeella katetaan taloyhtiön valitseman kaapelitelevision tai laajakaistapalvelun kulut. Jos et katso televisiota, mutta maksat mediavastiketta, lohduttaudu sillä, että ainakin nettiyhteytesi toimii.


Fakta: Mediavastikkeen peruspalvelu on yhteinen, mutta lisäpalvelut – kuten nopeampi netti – tulevat omasta kukkarostasi.


Tonttivastike – Maa jalkojesi alla


Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, tonttivastike kattaa vuokran. Joissakin taloyhtiöissä voit lunastaa oman osasi tontista ja vapautua vastikkeesta.


Vertauskuva: Joskus tonttivastike on kuin kahden asunnon vuokraaminen – maksat sekä katon pääsi päällä että maan jalkojesi alla.


Yhteenveto: Yhtiövastikkeet turvaavat kotisi arjen


Olipa kyseessä hoitovastike, rahoitusvastike tai mediavastike, kaikki yhtiövastikkeet palvelevat yhteistä päämäärää: hyvin hoidettua taloyhtiötä ja mukavaa asumista. Kun seuraavan kerran maksat yhtiövastikkeesi, muista, että se on sijoitus kotisi ja taloyhtiösi tulevaisuuteen – eikä vain "pakollinen paha".

Ota yhteyttä

28. lokakuuta 2024
Taloyhtiön talouden hallinnassa jokainen euro on tärkeä, ja maksujen seuranta on olennainen osa tätä kokonaisuutta. Erityisesti juhlapyhien jälkeen, kuten joulun tai kesälomien jälkeen, taloyhtiöissä voidaan havaita viivästymiä vastikkeiden maksussa, kun ylimääräiset kulut rasittavat asukkaiden taloutta ja moni turvautuu erilaisiin kulutusluottoihin. Lue blogistamme, kuinka ennakoiva seuranta estää yllättävien talousongelmien syntymisen ja pitää taloyhtiön talouden vakaana.
Taloyhtiön hallitus hymyssä suin tekemässä päätöksiä
25. lokakuuta 2024
Suuren, yli 60 asunnon taloyhtiön isännöinnissä tehokas päätöksenteko, ennakointi ja hyvä viestintä tekevät asumisesta ja hallinnoinnista sujuvaa.
25. lokakuuta 2024
Pienen taloyhtiön isännöinti – Palvelua kiinteään hintaan sekä tuntilaskutuksella
21. lokakuuta 2024
Taloyhtiön järjestyssäännöt ovat tärkeä osa yhteisöllistä asumista. Ne auttavat ylläpitämään järjestystä ja varmistavat, että kaikki asukkaat voivat elää sopusoinnussa keskenään. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeiset asiat, jotka jokaisen asukkaan on hyvä muistaa taloyhtiön järjestyssäännöistä.
23. syyskuuta 2024
Lopen Talo & Tili osana vuoden isännöintialan työpaikkaa 2024
4. heinäkuuta 2024
”Asiat eivät jää odottamaan kokousta, vaan niitä edistetään isännöitsijän toimesta esimerkiksi sähköpostikokouksin.”
Tekijä Salla Hannula 20. kesäkuuta 2024
Vinkit sujuvaan asiointiin isännöintitoimiston kanssa
Isännöinnin kilpailutus kannattaa.
7. toukokuuta 2024
Isännöinnin kilpailutus on asia, joka aiheuttaa päänvaivaa, mutta usein kannattaa. Tutustu vinkkeihimme.
Share by: