Blogin ulkoasu

Taloyhtiön järjestyssäännöt – 9 tärkeintä sääntöä asukkaan muistilistalle

21. lokakuuta 2024

Taloyhtiön järjestyssäännöt ovat tärkeä osa yhteisöllistä asumista. Ne auttavat ylläpitämään järjestystä ja varmistavat, että kaikki asukkaat voivat elää sopusoinnussa keskenään. Tässä artikkelissa käymme läpi keskeiset asiat, jotka jokaisen asukkaan on hyvä muistaa taloyhtiön järjestyssäännöistä.

Taloyhtiön järjestyssäännöt

Taloyhtiön järjestyssäännöt määrittelevät ohjeet siitä, miten taloyhtiössä tulee toimia. Säännöt koskevat esimerkiksi hiljaisuusaikaa, yhteisten tilojen käyttöä ja parveketupakointia. Järjestyssäännöt laatii taloyhtiön hallitus ja yhtiökokous puolestaan hyväksyy ne.


 Järjestyssäännöt ovat asukkaiden luettavissa isännöitsijältä kysyttäessä mutta vielä helpommin tavallisesti taloyhtiön ilmoitustauluilta.

Asukkaan muistilista – Taloyhtiön 9 tärkeintä järjestyssääntöä

  1. Hiljaisuusaika: Taloyhtiössä on usein hiljaisuusaika klo 22–07. Tällöin melua tulee välttää, jotta kaikki asukkaat voivat nauttia rauhallisesta ympäristöstä, erityisesti yöaikaan.
  2. Yhteisten tilojen käyttö: Yhteiset tilat, kuten pyykkitupa, sauna ja varastot, on pidettävä siistinä ja niitä tulee käyttää taloyhtiön sääntöjen mukaisesti. Käyttöajat ja varaukset ovat usein järjestettyjä.
  3. Roskaaminen ja jätehuolto: Jätteiden lajittelu on taloyhtiön järjestyssäännöissä usein tarkasti määritelty. Sekajäte, biojäte ja kierrätysmateriaalit on toimitettava asianmukaisiin astioihin.
  4. Lemmikit: Lemmikkien omistajien on varmistettava, että lemmikit eivät aiheuta häiriötä muille asukkaille. Lemmikkien ulkoiluttaminen taloyhtiön alueella on sallittua vain taloyhtiön sääntöjen puitteissa. Lemmikkien ulkoiluttaminen esimerkiksi lasten leikkipaikkojen läheisyydessä voi olla kiellettyä.
  5. Tupakointi ja parveketupakointi: Tupakointi on usein rajoitettua tietyille alueille. Monissa taloyhtiöissä tupakointi on kielletty parvekkeilla ja yhteisissä tiloissa, jotta muut talon asukkaat eivät altistu tupakansavulle. Mikäli tupakointi sallitaan, on kuitenkin suositeltavaa varmistaa, että savu leviäisi mahdollisimman vähän naapureille.
  6. Grillaus ja avotulen käyttö: Parvekkeella ja pihoilla grillaus on usein rajoitettua tai kokonaan kiellettyä paloturvallisuussyistä. Avotulen tekeminen, kuten mm. kertakäyttögrillin käyttö, on parvekkeella kiellettyä. Kaasu- ja sähkögrillien käyttö puolestaan on tyypillisesti sallittua, kun niitä käytetään valvotusti ja ne on sijoitettu turvallisesti palamattomalle alustalle. Vaikka grillaus ei olisi täysin kiellettyä, turvallisuus on aina etusijalla.
  7. Ajoneuvot ja pysäköinti: Ajoneuvojen pysäköinti pelastusteille tai muille kuin merkityille pysäköintipaikoille on kielletty. Pysäköinti voi aiheuttaa vaaratilanteita, ja siksi pysäköintisääntöjä tulee noudattaa tarkasti.
  8. Korjaus- ja remonttityöt: Asunnon remontointi vaatii usein taloyhtiön hallituksen luvan, erityisesti jos työt vaikuttavat rakenteisiin. Remonttien äänekäs tekeminen on yleensä sallittua vain tiettyinä kellonaikoina. Naapureille on myös kohteliasta ilmoittaa remontista sekä sen arvioidusta kestosta etukäteen. 
  9. Muuttoilmoitukset: Asukkaiden on ilmoitettava muutostaan isännöitsijälle tai hallitukselle. Tämä on tärkeää asukasluettelon pitämiseksi ajan tasalla ja tiedottamisen helpottamiseksi.

Seuraamukset taloyhtiön järjestyssääntöjen rikkomisesta

Tyypillisesti, jos taloyhtiön järjestyssääntöjä ei noudateta, seuraamukset etenevät vaiheittain. Aluksi asukkaalle annetaan usein suullinen tai kirjallinen huomautus. Jos sääntöjen rikkominen jatkuu tai kyseessä on vakavampi rikkomus, hallitus voi antaa varoituksen. Jos tilanne ei korjaannu, vakavimmissa tapauksissa taloyhtiö voi ryhtyä hallinnollisiin toimiin, kuten päättää huoneiston hallintaanotosta määräajaksi. Näillä toimilla pyritään varmistamaan taloyhtiön sääntöjen noudattaminen ja asumisviihtyisyyden säilyminen.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän rooli taloyhtiön järjestyssääntöjen valvonnassa

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä vastaavat taloyhtiön järjestyssääntöjen valvonnasta ja tarvittaessa niiden päivittämisestä. Hallitus voi päivittää sääntöjä tarpeen mukaan, ja asukkaat voivat esittää palautetta sääntöjen kehittämiseksi. Isännöitsijä huolehtii siitä, että säännöt ovat selkeät ja kaikkien asukkaiden tiedossa.

Miten taloyhtiön järjestyssääntöjä voidaan muuttaa?

Taloyhtiön järjestyssääntöjä voidaan muuttaa, jos niiden päivittämiseen on tarvetta, esimerkiksi asukkaiden toiveiden tai lainsäädännön muutosten vuoksi. Muutosehdotukset käsitellään yleensä taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän toimesta, ja merkittävät muutokset hyväksytään yhtiökokouksessa. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on mahdollisuus esittää muutosehdotuksia ja vaikuttaa sääntöjen sisältöön yhtiökokouksen kautta, jossa päätökset tehdään enemmistön hyväksynnällä.

Yhteenveto

Taloyhtiön järjestyssäännöt ovat keskeinen osa yhteisöllistä asumista ja takaavat rauhallisen ja viihtyisän ympäristön kaikille asukkaille. Näitä sääntöjä tulee noudattaa, sillä ne koskevat mm. hiljaisuutta, jätehuoltoa ja yhteisten tilojen käyttöä.


Sääntöjen rikkominen voi johtaa hallinnollisiin seuraamuksiin, kuten varoituksiin tai huoneiston hallintaanottoon. Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä valvovat sääntöjen noudattamista ja päivittävät niitä tarpeen mukaan, jotta asuminen olisi sujuvaa ja turvallista kaikille.

Ota yhteyttä

Taloyhtiön hallituksen jäseniä pöydän ääressä pohtimassa yhtiövastikkeen suuruutta.
10. joulukuuta 2024
Mitä yhtiövastike tarkoittaa, ja miten se jakautuu eri vastikkeisiin? Lue tämä blogi ja selvitä, mitä maksamasi eurot todella kattavat.
28. lokakuuta 2024
Taloyhtiön talouden hallinnassa jokainen euro on tärkeä, ja maksujen seuranta on olennainen osa tätä kokonaisuutta. Erityisesti juhlapyhien jälkeen, kuten joulun tai kesälomien jälkeen, taloyhtiöissä voidaan havaita viivästymiä vastikkeiden maksussa, kun ylimääräiset kulut rasittavat asukkaiden taloutta ja moni turvautuu erilaisiin kulutusluottoihin. Lue blogistamme, kuinka ennakoiva seuranta estää yllättävien talousongelmien syntymisen ja pitää taloyhtiön talouden vakaana.
Taloyhtiön hallitus hymyssä suin tekemässä päätöksiä
25. lokakuuta 2024
Suuren, yli 60 asunnon taloyhtiön isännöinnissä tehokas päätöksenteko, ennakointi ja hyvä viestintä tekevät asumisesta ja hallinnoinnista sujuvaa.
25. lokakuuta 2024
Pienen taloyhtiön isännöinti – Palvelua kiinteään hintaan sekä tuntilaskutuksella
23. syyskuuta 2024
Lopen Talo & Tili osana vuoden isännöintialan työpaikkaa 2024
4. heinäkuuta 2024
”Asiat eivät jää odottamaan kokousta, vaan niitä edistetään isännöitsijän toimesta esimerkiksi sähköpostikokouksin.”
Tekijä Salla Hannula 20. kesäkuuta 2024
Vinkit sujuvaan asiointiin isännöintitoimiston kanssa
Isännöinnin kilpailutus kannattaa.
7. toukokuuta 2024
Isännöinnin kilpailutus on asia, joka aiheuttaa päänvaivaa, mutta usein kannattaa. Tutustu vinkkeihimme.
Share by: