Taloyhtiön talouden hallinnassa jokainen euro on tärkeä, ja maksujen seuranta on olennainen osa tätä kokonaisuutta. Erityisesti juhlapyhien jälkeen, kuten joulun tai kesälomien jälkeen, taloyhtiöissä voidaan havaita viivästymiä vastikkeiden maksussa, kun ylimääräiset kulut rasittavat asukkaiden taloutta ja moni turvautuu erilaisiin kulutusluottoihin.
Lue blogistamme, kuinka ennakoiva seuranta estää yllättävien talousongelmien syntymisen ja pitää taloyhtiön talouden vakaana.
Taloyhtiön budjetti rakentuu vastikkeiden varaan, ja niiden viivästyminen voi aiheuttaa nopeasti taloudellisia haasteita. Tämä ilmiö näkyy erityisesti silloin, kun lomakauden menot ovat rasittaneet osakkaiden omaa taloutta. Säännöllinen maksuseuranta auttaa hallitusta ja isännöitsijää tunnistamaan maksuhäiriöt ajoissa ja toimimaan ennakoivasti. Näin voidaan välttää suurempia ongelmia, ja talouden hallinta pysyy yhtiön omissa käsissä.
Jos vastikemaksuja alkaa jäädä rästiin useammalta osakkaalta peräkkäin, taloudelliset riskit alkavat nopeasti kasvaa. Ennakointi on kaiken A ja O: säännöllinen maksuseuranta antaa ajantasaisen kuvan taloyhtiön rahatilanteesta. Tämä on erityisen hyödyllistä juhlapyhien jälkeen, kun on todennäköisempää, että maksujen kanssa ilmenee viiveitä. Tarkan seurannan ansiosta yhtiön hallitus pystyy reagoimaan ennen kuin tilanne pääsee eskaloitumaan.
Tämä voidaan varmistaa muutamalla tehokkaalla keinolla:
1. Säännöllinen maksuhuomauttaminen ajoissa.
Maksuhuomautukset tulee lähettää kuukausittain ennen kuin ongelmat, ja saatavat, pääsevät kasvamaan liian isoiksi
2. Maksusuunnitelman tarjoaminen tilapäisesti taloudellisissa haasteissa oleville osakkaille voi ehkäistä rästien kertymistä. Joskus osakas voi olla helpottunut että yhteydenotto maksusuunnitelman tekemiseksi tulee isännöintitoimiston puolelta
3. Taloyhtiön puskurirahasto toimii varmuutena ennakoimattomien viiveiden varalta, varmistaen, ettei taloyhtiön taloudelle aiheudu tarpeettomia maksumuistutus- tai perintäkuluja. Hyvä puskurirahasto on noin kolmen kuukauden hoitovastikkeita vastaava määrä kassassa. Noiden lisäksi kassassa tulisi olla varoja seuraavaa lainanlyhennystä ja korkoja vastaava määrä (mikäli yhtiölainaa on).
4. Summaarinen riita-asia ja hallituksen varoitus.
Kun muut keinot on käytetty, täytyy saatavien realisoimiseksi ryhtyä järeämpiin keinoihin selkeällä toimintamallilla. Riidattomien velkomisasioiden, kuten vastikesaatavien, kanssa joudutaan välillä hakemaan käräjäoikeuden kirjallinen ratkaisu vastikesaatavien viemiseksi ulosottoon. Samalla annetaan hallituksen varoitus huoneiston haltuunotosta. Yleensä näillä keinoin osakas viimein herää tilanteeseen, jossa saadaan sovittua maksusuunnitelma.
Oikein hoidettu maksuseuranta ja tiivis talouden tarkkailu antavat taloyhtiölle taloudellisen varmuuden. Lopen Talo & Tili tarjoaa asiantuntevaa tukea maksujen seurannassa ja talouden vakauden ylläpitämisessä. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan paras ratkaisu taloyhtiösi talouden tukemiseksi!
Vaihde 010 231 1360
Vaihde 010 231 1360
Vaihde 010 231 1360
Ma-to 9-16
Pe 9-13